Hoppa till innehåll
Klass bild

Tävlingsklasser

Det finns rätt många klasser som man kan tävla i men den här sidan är gjord för oss som tävlar antingen i F4C eller F4H samt popskala. Tävlingsklasserna F4C/F4H är internationella klasser hos FAI medan popskala är en nationell klass som bara finns i Sverige och är baserad på F4C/F4H klasserna.

.

F4C

Detta är den mest avancerade klassen där allt kontrolleras extra noga. Det ingår två moment, statiska momentet där man kollar hur väl modellen liknar orginalet och flygmomentet där man har 4 obligatoriska manövrar och 6 manövrar som man själv kan välja. Målet är att modellen ska flygas så likt det fullskaliga planet som möjligt. Alla kan delta med vilken modell som helst, så länge som det efterliknar ett plan som funnits i verkligheten. Man måste dock deklarera vad man gjort själv. Ju mindre man har själv gjort, ju lägre blir den statiska poängen.

F4C bild
F4H bild

F4H

Även i denna klass har vi ett statiskt moment och ett flygmoment där flygmomenten är samma som i F4C. I denna klass kan man lättare få statiska poäng även om man själv inte byggt så mycket på planet.

POPSkala

Denna klass är bara nationell för Sverige och tar mycket lättare på bygge samt man har färre manövrar. Klassen skapades för dom som vill komma och testa på hur det är att tävla i skalaflyg men inte riktigt känner för att ställa upp i F4C/H. reglerna finns bland tävlingsdokumenten på denna sidan. Den är anpassad så vilken klubb som helst kan anordna en tävling men den ska ändå godkännas hos GS.

popskala bild